Bart Flos schreef een van de bestverkochte managementboeken van de afgelopen tijd: Het anti-klaagboek (‘Eerste hulp bij zeuren en zaniken’): 20.000 exemplaren verkocht, 37 dagen op #1 op Managementboek.nl, 184 dagen in de top-100. Als logisch vervolg schreef hij Het anti-sleurboek (‘Eerste hulp bij baanbalen en ander werkbederf’) en al snel volgde Het perfecte project (‘De mens als sleutel tot succes’) en De kenniskermis (‘Overleven in een zee van informatie’). Inmiddels heeft hij daar een meer mondiale visie aan toegevoegd met zijn boeken Vooruitkijken voor gevorderden (‘Hoop voor de toekomst van mensaap en moederplaneet’) en De mens als grens (‘Over de onbuigzame barrières van ons bestaan’).
De verhalen van deze auteur hebben één ding gemeen: ze gaan over mens, groep en gedrag. En dan met name over de limieten, barrières en begrenzingen die we tegenkomen als we het gedrag in onze hedendaagse samenwerkingsverbanden (en in de samenleving) gaan bestuderen en duiden. Bart Flos zoekt er mogelijkheden, oplossingen en ideeën bij op een manier die de lezer actief betrekt in het verhaal, zodat het nemen van de eigen verantwoordelijkheid niet kan worden geschuwd.
Hij legt daarbij voortdurend relaties tussen het menselijk gedrag in kleine kring (de invloed van het individu op de groep en omgekeerd) en hoe zich dat doorzet naar steeds groter wordende samenwerkingsverbanden. Want het gedrag van Homo sapiens, ‘de verstandige, wijze, denkende mens’, rimpelt door tot diep in het collectief van de samenlevingen waar we allemaal deel van uitmaken: de gehele menselijke beschaving, inmiddels acht miljard individuen, verdeeld over tweehonderd landen, op de enige planeet die we hebben.
Flos is een levendig en geestdriftig spreker, inspirator en docent. In zijn verhalen bundelt hij een solide theoretisch fundament met 25 jaar ervaring als project-, verander- en crisismanager. Het resultaat: een overdaad aan goed onderbouwde en zeer praktisch toepasbare eyeopeners die je al lachend aan het denken zetten. Als geen ander weet hij hoe je zelfs mondiale problemen kunt omzetten in hoopvolle oplossingen. Hij schuwt daarbij de frontale confrontatie niet, want er wordt flink geprikkeld, geschud en uitgedaagd. Om nieuwe kennis blijvend te laten beklijven moeten we namelijk iets heel moeilijks doen: we moeten onze gewoontes doorbreken.
Op basis van het succes van Het anti-klaagboek begon Bart Flos in 2011 een zelfstandige onderneming waarin hij presentaties, trainingen, workshops en veranderadvies geeft aan organisaties in alle sectoren en branches, in Nederland en in België. Naast het schrijven van boeken houdt hij zich daarnaast bezig met muziek (jazzpianist, componist en arrangeur), fotografie (Nikon, leefstijl, landschap, stillevens en mensen) en sport (krachttraining, trappenlopen, fietsen).
Flos is een levendig en geestdriftig spreker, inspirator en docent. In zijn verhalen bundelt hij een solide theoretisch fundament met 25 jaar ervaring als project-, verander- en crisismanager. Het resultaat: een overdaad aan goed onderbouwde en zeer praktisch toepasbare eyeopeners die u al lachend aan het denken zetten. Als geen ander weet hij hoe je zelfs mondiale problemen kunt omzetten in hoopvolle oplossingen. Hij schuwt daarbij de frontale confrontatie niet want er wordt flink geprikkeld en aan de stam geschud. Om nieuwe kennis blijvend te laten beklijven moeten we namelijk iets heel moeilijks doen: we moeten onze gewoonten doorbreken.